26 May
20:56

Nieuwsarchief

Miljardenverlies mijnbouwer Anglo American

Mijnbouwconcern Anglo American is in 2015 op een nettoverlies uitgekomen van 5,6 miljard dollar als gevolg van de sterk gedaalde grondstofprijzen. Het is het vierde jaar op rij dat de producent van ijzererts, platina, koper, nikkel, steenkool en diamant rode cijfers in de boeken moet zetten.

In 2014 leed het internationaal opererende mijnbouwbedrijf een verlies van 2,5 miljard dollar. In verband met de scherp gedaalde grondstofprijzen moest het moederbedrijf van platinaproducent Amplats en diamantdelver De Beers miljarden afschrijven op zijn activiteiten. Daarnaast worden onderdelen verkocht en tienduizenden banen geschrapt. Het concern gaf in december al aan dat er geen dividend zal worden uitgekeerd.

Volgens topman Mark Cutifani van Anglo American werd de mijnbouwsector in 2015 geconfronteerd met grote uitdagingen. Het bedrijf gaat nog meer bezittingen verkopen om de schuld te verlagen. Ook worden de investeringen verder verlaagd.

Maandag verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van Anglo American nog tot junkstatus door zorgen over de hoge schuld.

(c) Staalnieuws.nl / ANP