26 May
21:31

Nieuwsarchief

Grondstoffensector zet beurzen hoger

De Europese aandelenbeurzen tekenden maandag in het eerste handelsuur bescheiden winsten op, geholpen door plussen bij staal-, mijnbouw- en oliebedrijven. Beleggers moesten het doen met een vrijwel lege agenda wat betreft bedrijfs- en macro-economisch nieuws.

De AEX-index in Amsterdam stond ruim een half uur na de handelsaanvang 0,3 procent hoger op 446,46 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 666,92 punten. De indices in Frankfurt en Parijs stonden tot 0,4 procent hoger, terwijl de FTSE in Londen 0,8 procent won.

De grondstoffensector profiteerde van een zwakkere dollar. De Amerikaanse munt kwam enigszins onder druk nadat vrijdag in de VS een tegenvallend banencijfer werd gepubliceerd. Staalgigant ArcelorMittal (plus 2,8 procent) was de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Zwaargewicht Shell ging 0,8 procent vooruit.

De Britse beurs steeg sterker dan de graadmeters in omringende landen vanwege het grote aantal mijnbouwers in de FTSE. De uitblinkers in Londen waren Anglo American en Rio Tinto met winsten van ruim 5 procent. BHP Billiton volgde met een plus van 4,4 procent.

Financieel dienstverlener Intertrust ging aan kop in de MidKap na de bekendmaking van de overname van Elian Group voor 435 miljoen Britse pond. Delta Lloyd steeg 2 procent nadat een ingewijde meldde dat beleggers hebben ingetekend op alle 11,3 miljoen certificaten Van Lanschot waar de verzekeraar van af wil.

Mogelijk geeft Janet Yellen de handel later op de dag nog een impuls. De voorzitter van de Amerikaanse koepel van centrale banken steekt een laatste officiële toespraak af in de aanloop naar de rentevergadering op 14 en 15 juni. Na het tegenvallende banenrapport zijn de kansen op een spoedige renteverhoging volgens marktkenners geslonken.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse fabrieksorders in april sterk zijn afgenomen. Duitse fabrieken ontvingen 2 procent minder orders dan in de voorgaande maand. Economen rekenden in doorsnee op een min van 0,5 procent.

De euro was 1,1358 dollar waard, tegen 1,1337 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent naar 49,20 dollar per vat en Brent werd 1,2 procent duurder op 50,23 dollar per vat.

(c) Staalnieuws.nl / ANP