26 May
21:05

Nieuwsarchief

VS en China ruziën over staal

De Verenigde Staten en China dreigen verwikkeld te raken in een handelsoorlog over staal. De VS besloot woensdag om de importtarieven op Chinees staal met 500 procent te verhogen om de eigen markt te beschermen tegen het enorme tonnage dat het Aziatische land daar goedkoop dumpt. China drong er donderdag op zijn beurt bij de VS op aan zich aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te houden.

Chinese staalfabrikanten worden in eigen land geconfronteerd met een dalende vraag, waardoor ze inmiddels recordhoeveelheden exporteren. De Amerikaanse internationale handelscommissie ITC stelde dat de import van goedkoop Chinees staal Amerikaanse fabrikanten forse schade heeft berokkend. Volgens China staat de winstgevendheid van de Amerikaanse bedrijven juist onder druk door beschermende maatregelen van de overheid.

Het geruzie tussen de twee grootmachten speelt al langer. In juli vorig jaar drong een aantal Amerikaanse staalfabrikanten, waaronder een dochter van het in Amsterdam genoteerde ArcelorMittal, er bij de ITC op aan maatregelen te nemen tegen Chinese rivalen.

De Europese Unie raakt mogelijk ook betrokken bij de zaak. Woensdag liet Brussel weten nieuwe handelssancties tegen China te overwegen. De Europese Commissie wil, evenals de VS, dat de overcapaciteit op de mondiale staalmarkt snel wordt ingedamd. Brussel vindt de doelstelling van Peking om de Chinese productie in de jaren tot 2020 met 150 miljoen ton terug te dringen te laag.

(c) Staalnieuws.nl / ANP