26 May
21:27

Nieuwsarchief

Brussel wil hardere aanpak Chinees staal

Europa moet harder optreden tegen de Chinese export van spotgoedkoop staal om de eigen staalindustrie te beschermen. De Europese Commissie riep de EU-leiders, die vrijdag in Brussel over het Europese handels- en industriebeleid vergaderen, woensdag op in te stemmen met een pakket maatregelen die ,,onze arbeiders en bedrijven beschermen tegen oneerlijke handel”, aldus commissaris Jyrki Katainen (Banen en Groei).

Al maanden slagen de EU-lidstaten er niet in het eens te worden over de aanpak van ‘dumping’. De meeste willen landen als China de duimschroeven aandraaien met hoge importheffingen, maar dat wordt door onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd. Zij zijn huiverig voor protectionisme.

Eerder deze week drongen de 58 grootste Europese staalbedrijven, waaronder Tata Steel Europe, het moederbedrijf van de hoogovens in IJmuiden, de EU ook op tot snelle, effectievere actie tegen de stroom goedkope staal. Volgens de Europese staalfederatie Eurofer nam de import van staal van buiten de EU, vooral China, met 24 procent toe in het eerste halfjaar.

Volgens de commissie zijn de huidige handelsinstrumenten om de staalstroom af te remmen toe aan actualisering. Zo wordt de heffing nu vastgesteld op basis van de geleden schade door de Europese staalindustrie terwijl in andere landen, waaronder de VS, ‘dumpstaal’ keihard wordt beboet.

EU-commissaris van Handel Cecilia Malmström stelt ook voor om in de toekomst staatssteun mee te laten wegen voor alle landen die zijn aangesloten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), ongeacht of ze een markt- of staatseconomie zijn.

(c) Staalnieuws.nl / ANP