16 Jun
18:38

Nieuwsarchief

Staalprijzen en schrootprijzen redelijk stabiel

De algemene tendens in de staalmarkt voor nieuw staal is op zijn zachtst gezegd gematigd te noemen. De schrootprijzen zijn vrij stabiel, terwijl de markt voor non-ferro metalen sterk fluctueert.

Eerst een korte terugblik op de markt van nieuw staal. Vorige week maakten wij verschillende negatieve berichten bekend. ArcelorMittal sloot 2012 af met een fors verlies en verwacht dat de onderliggende vraag naar staal zwak zal blijven in 2013. Thyssenkrupp draaide in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere omzet en lagere winst. Tata Steel draaide het slechtste kwartaal dat het in de laatste 3 jaar heeft geboekt. Afgelopen vrijdag publiceerden wij ook dat stalen buizen en kokerhandel Adr. van der Voort haar deuren heeft gesloten.

Wereldwijd is de staalproductie met 0,8% gestegen ten opzichten van dezelfde periode vorig jaar. Deze productiestijging is moeilijk te koppelen aan een toegenomen vraag, er is geen toegenomen vraag te merken in de markt. Een toegenomen productie heeft een drukkende werking op de staalprijzen als de vraag uit blijft…

De staalprijzen zijn de laatste paar weken vrij stabiel. Eind vorig jaar werden door diverse partijen grote staalprijs stijgingen verwacht, Staalnieuws.nl heeft hier, vooralsnog terecht, haar kritische kanttekening bij geplaatst.

Schrootprijzen oude metalen

Oud ijzer schrootprijzen in Nederland houden de afgelopen tijd een redelijk stabiel prijsniveau vast. Eind januari daalden de schrootprijzen voor oud ijzer licht wat een reductie in de opbrengstprijs per ton betekende. Deze daling was slechts van korte duur want in de 2e week van februari lieten de schrootprijzen weer een stijgende lijn zien. De eerder gemelde stijging van de staalproductie is hier credit aan. De toename van staalproductie zorgt voor een toenemende vraag naar schroot. Hierdoor veerden de schrootprijzen op.

Non-ferro

De non-ferro markt laat enorme fluctuaties in waarde zien maar is positief te noemen. Op de Londen Metal Exchange schieten de koersen van diversen oude metalen zoals bijvoorbeeld koper, aluminium en lood dagelijks op en neer. Voor partijen afhankelijk van deze non-ferro prijzen is dit een risicovolle situatie. Voor een dagelijks actueel overzicht van de schrootprijzen en prijzen voor oude metalen, kijk op onze schrootprijzen pagina, dan blijft u elke dag up-to-date!

(c) Staalprijzen.nl ism Krommenhoek Metals