26 May
21:32

Nieuwsarchief

Situatie staalprijzen

De Europese staalmarkt is op dit moment ‘niet gezond’ te noemen. De eerste reden hiervoor is dat de vraag niet in verhouding staat tot het aanbod cq. productie. De tweede reden is dat een aantal grote staalhandelaren omzet boven winst verkiezen.

Afgelopen maand was er een staalcongres in New York waar o.a. Lakshmi Mittal, topman van ArcelorMittal sprak. “De vraag naar staal was in Europa 200 miljoen ton voor de crisis en is nu 150 miljoen ton”, stelde Mittal. Niet alleen in Europa wordt er teveel geproduceerd, maar er wordt wereldwijd teveel geproduceerd. “Er moet duidelijk iets gebeuren met de capaciteit”, aldus Mittal.

ArcelorMittal benadrukt niet op zoek te zijn naar overnames. Zo zijn er plannen om in het derde kwartaal van 2012 twee hoogovens te gaan sluiten om zo het aanbod terug te brengen.

Het Financiële Dagblad meldde gisteren dat ArcelorMittal Europese vestigingen gaat inkrimpen. Het concern wil voornamelijk besparen op kantoren (25%) en productie en onderhoudsafdelingen buiten schot houden, zo meldt ook d Belgische zakenkrant de Tijd. Vermoedelijk zal vooral België geraakt worden door de bezuinigingen, maar wat de gevolgen voor Nederland zijn, is niet exact bekend.

Zoals in elke markt waar het aanbod groter is dan de vraag, is de koper oppermachtig. In verhouding tot de kosten voor productie, zijn de door de verbruiker betaalde staalprijzen zeer laag te noemen. Klinkt interessant voor de kopers en verbruikers, maar eigenlijk is het een ‘ongezonde’ markt situatie.

De algemene economische trend is een indicator voor hoeveel staal er wordt verbruikt. Immers, staal wordt voor allerlei doeleinden gebruikt. De politieke en economische onzekerheid zorgt voor een laag consumenten vertrouwen en daardoor voor terughoudendheid bij staalverbruikers. Hierdoor teren staalverbruikers maar ook de staalhandelaren in op hun voorraad.

Onze poll laat zien dat de verwachting is dat de vraag naar staal wel toe zal nemen in 2012. Dit houdt in dat er op dit moment geen neerwaartse verwachting meer is. Voor de staalprijzen is dit positief. Verschillende staalhandelaren merken op dat de staalprijzen de afgelopen maanden niet significant zijn gestegen of gedaald. Enerzijds proberen fabrieken prijsverhogingen door te voeren om de kosten te dekken, maar anderzijds is dit waarschijnlijk meer hoop dan werkelijkheid.

De staalprijzen zijn niet direct bepalend voor de vraag, de productie capaciteit is te groot ongeacht de prijsdaling die zij bereid zijn om te nemen. Rond de zomervakantie is het historisch gebleken dat de staalprijzen altijd iets terugzakken samen met de bedrijvigheid, maar dit zal niet met grote stappen zijn. Ondanks het feit dat diverse fabrieken de afgelopen 5-6 maanden meerdere pogingen hebben ondernomen om de prijzen te doen stijgen, verwachten wij dat de staalprijzen niet substantieel opwaarts zullen wijzigen de komende tijd.

(c) Staalnieuws.nl [bron: FD, HLN]