26 May
21:37

Nieuwsarchief

Stijgende staalprijzen

De staalmarkt is op dit moment op het gebied van staalprijzen zeer onrustig te noemen. De staalfabrieken grijpen de huidige vraag naar staal aan om de staalprijzen te verhogen. Deze vraag naar staal is kortstondig en niet structureel omdat deze wordt veroorzaakt door het aanvullen van voorraden door staalhandelaren. Gemotiveerd door de relatief lage staalprijzen en de vrees voor hogere staalprijzen vult de staalhandelaar zijn voorraad momenteel vrij enthousiast aan.

De laatste paar jaren hebben fabrieken altijd een overschot aan productie gehad, ten opzichte van de vraag. Nu lijkt het vraag en aanbod bijna passend; de orderboeken van de fabrieken zijn zeer goed gevuld. De Europese marktleiders op het gebied van fabrieksverkoop van balkstaal verkopen hun staal momenteel dichtbij de kostprijs en hebben deze tijdelijke hoge vraag aangegrepen om de staalprijzen te verhogen. Voor de resterende orderportefeuille hebben zij inmiddels hun verkoopprijzen met ca. €20,- tot €30,- per ton verhoogd ten opzichte van oktober. Deze orderportefeuille is nu bij alle fabrieken geheel of vrijwel geheel gevuld.

Salzgitter Peiner Träger heeft op haar website aangekondigd de staalprijzen voor bestellingen vanaf 26 november 2012 zelfs te verhogen met €100,-/ton, ten opzichte van haar verkoopprijzen van oktober.

ArcelorMittal is momenteel uit de markt en heeft zojuist de volgende balkstaal staalprijzen officieel aan ons bekendgemaakt voor walsing januari. Zij kondigen een prijs aan van ca. €650,- voor categorie 1 balkstaal. Dit is een verhoging van €90,-/ton ten opzichte van de oktober staalprijzen. De zwaardere categorieën 5, 6 en 7 zullen daarbij nog met een extra +€30,- per ton verhoogd worden.

De hoofdredenen die eigenlijk door alle fabrieken aangegeven worden zijn de verhoging van de schrootprijzen, toegenomen productie kosten en de slechte financiële resultaten van de walswerken.

De vraag is of deze aangekondigde prijsverhogingen ook daadwerkelijk met zulke substantiële bedragen zullen worden doorgevoerd. Wij verwachten dat enige mate van prijsverhoging wel plaats heeft in de huidige markt, zoals de reeds gerealiseerde prijsverhogingen van ca. €20 tot €30,-/ton en mogelijk nog een kleine verhoging daarbovenop. Maar of staalprijzen die nog eens €60,- tot €80,- per ton hoger zijn stand houden, vragen wij ons af. Staalfabrieken kunnen de staalprijzen immers niet te ver verhogen omdat import vanuit andere landen dan weer interessant wordt.

(c) Staalnieuws.nl