26 May
20:56

Uitleg RSS-feed

Wat is RSS?
U bezoekt waarschijnlijk dagelijks vak- of interesse gerelateerde sites. Iedere keer de verschillende websites laden om te kijken of er nog nieuwe artikelen of items zijn bijgekomen. Het wordt al snel onoverzichtelijk en tijdrovend.

Met RSS maakt u het zichzelf een stuk makkelijker. Als er op een door u aangegeven site iets veranderd, komt deze automatisch in de RSS-feed.

Zodra u uw RSS reader opent (hierover later meer) ziet u wat alle nieuwe artikelen/items die op uw favoritete sites zijn veranderd. Door een simpele druk op de link in uw RSS reader, kunt u direct het artikel/item lezen. Hiervoor hoeft niet eens meer uw browser te openen.

Een RSS feed kun je goed vergelijken met een nieuwsbrief. Het grote verschil is dat u geen e-mailadres hoeft op te geven om de RSS feed te lezen.

Feeds
Een newsfeed, ook wel RSS feed, heeft een URL, en die kunt u opgeven in uw RSS reader. Zodra u dit gedaan heeft, zal de RSS Reader eens in de zoveel tijd (en die tijd kunt u vaak zelf opgeven) de nieuwste items, die overzichtelijk in de feed staan aangegeven, binnenhalen en weergeven in het programma.

RSS Reader
Om RSS feeds te kunnen lezen is speciale software nodig. Sommige readers zijn freeware, maar de meeste zijn shareware. Met sommigen kunt u alleen feeds uitlezen, anderen zijn wat uitgebreider.

Een kleine greep:

De meest gebruikte RSS-readers zijn:

Feedreader (Windows; gratis)
RSSReader (Windows; gratis)
Sharpreader (Windows; gratis)
AmphetaDesk (Linux, Mac, Windows; gratis)
NetNewsWire (Mac; gratis)
NewzCrawler (Windows; betaald)
Radio Userland (Mac, Windows; betaald)
Syndirella (Windows; gratis)


Hoe gebruik ik de RSS Feeds van Staalnieuws.nl?

http://www.staalnieuws.nl/index.php?format=feed&type=rss